Liefhebbers van het traditionele Oranjeconcert in Zwartsluis mogen zich opmaken voor een ‘verrassend en verfrissend concert’. Dat is wat dirigent Gerwin van der Plaats belooft. Hij komt zaterdag 3 februari met zijn Urker Mannenkwartet naar Zwartsluis. Met in zijn kielzog de gerenommeerde sopraan Clara de Vries uit Zwolle. Organist Jan Willem Docter begeleidt de samenzang. Het concert wordt gehouden in de gereformeerde kerk aan het Singel en begint om 19.30 uur. De entree is gratis.

27e editie

Het Oranjeconcert in Zwartsluis wordt voor de 27e keer gehouden. In al die jaren heeft het een reputatie opgebouwd. Niet alleen bij de concertliefhebbers, maar ook bij de koren die graag naar Zwartsluis komen om er een bijzonder ‘oranjefeestje’ te geven én te beleven.

Een echt avondje uit

Dirigent Gerwin van der Plaats was twee jaar geleden met ‘zijn’ Kamper mannenkoor Door Eendracht Verbonden van de partij tijdens het Oranjeconcert. Een jubileumconcert, omdat het voor de 25e keer werd gehouden. Mede door zijn enthousiasmerende invloed werd dat een echt jubileumconcert. Ook nu belooft hij ‘een echt avondje uit’. “We gaan er een echt feestelijk concert van maken. De Urker mannen zijn er helemaal voor in de stemming. En met z’n vieren zijn ze tot heel wat in staat. Met Clara de Vries werken we vaak samen en dat zal terug te zien en te horen zijn in onze optredens”, aldus Van der Plaats.

Afwisselend

Het programma kent dan ook een grote afwisseling. Zang van het kwartet, al dan niet samen met Clara de Vries, solozang van de sopraan, samenzang met de bezoekers en een orgelimprovisatie van Gerwin van der Plaats.

Urker Mannenkwartet

Het Urker Mannenkwartet is inmiddels acht jaar actief. Het bestaat uit de Urker vrienden Jan Loosman (1e tenor), Johan Baarssen (2e tenor), Klaas Pasterkamp (bariton) en Bert van Slooten (bas). Zij hebben veel ervaring opgedaan als solisten bij onder andere het Urker Mannenkoor Hallelujah en het Urker visserskoor Crescendo. Zij begonnen dit avontuur als een gelegenheidsgroepje ter ondersteuning van een cd-opname van Alice Baarssen. Dat werd zo’n succes dat zij besloten door te gaan met Gerwin van der Plaats als dirigent en begeleider. Na drie uitvoeringen had het jonge kwartet al een stevige basis gelegd en gingen zij voortvarend verder. Inmiddels zijn talloze concerten gegeven en werkte het kwartet mee aan diverse cd-opnamen.

Clara de Vries

Clara de Vries is klassiek geschoold aan het conservatorium in Zwolle. Daarna volgde zij 14 jaar intensief zangles bij Aafje Heynis. Om zich vervolgens breed verder te laten scholen in zowel binnen- als buitenland. Clara’s repertoire heeft zich snel ontwikkeld en is nu breed en veelzijdig. Voor verschillende omroeporganisaties werkte zij mee aan radio- en TV-programma’s. Ook werkte zij mee aan talloze cd-opnamen, waarvan onlangs nog een met het bekende Midas Ensemble. Tijdens een internationaal muziekfestival in Korea ontving zij als lid van dit ensemble een speciale prijs. Jaarlijks werkt zij mee aan tal van concerten en optredens in binnen- en buitenland.